úterý 27. září 2011

Nudíš se? Přečti si tohle!

„Neexistuje žádná nudná věc, pouze nezaujatá mysl.“

   - G.K. Chesterton

Chesterton má pravdu. Když se nad tím zamyslíme, opravdu tu není skoro nic, co by alespoň jednoho člověka nezajímalo. Nakonec, kolik lidí věnuje svůj život zkoumání černé díry, teorii relativity nebo třeba výzkumu buněk. A dokonce za to dostávají Nobelovu cenu!

Nicméně, ačkoliv tu není nic jako nudný předmět, určitě tady máme spoustu znuděných lidí. Každý z nás každý den zažívá pocity nudy. Naneštěstí, mnoho z těch věcí, které vypadají nudně a nedonutíme se do nich, jsou ty, které nás nejvíc rozvíjejí a můžou zcela změnit náš život – věci jako škola, čtení knih, trávení času se svojí rodinou nebo plánování svého času.

Co to vlastně nuda je, a jak můžeme změnit své zájmy, abychom mohli dělat něco smysluplného a bavilo nás to?

Co je to vlastně nuda? Je to hlad, který cítí naše mysl. Stejně jako hlad signalizuje našemu tělu touhu po jídle, tak nuda signalizuje touhu naší mysli po duševní stimulaci, po zábavě a naplnění. Abychom to zjednodušili, když jste znudění, vaše mysl má hlad a chce něco k jídlu.

Když má člověk pořádný hlad, tak sní téměř cokoli. Stejné to je i s nudou. Pokud se pořádně nudíme, začneme dělat věci, které bychom nikdy předtím nedělali, jako například pročítání slovníku, stavění puzzle, zírání z okna... A v neposlední řadě hodiny na internetu, chatu a sociálních sítích...

Takže nuda, stejně jako hlad, není sama o sobě špatná věc. Co je špatné, je, když utěšujeme ten hlad něčím bezcenným. Stejně jako můžete zahánět váš fyzický hlad nezdravou nekvalitní stravou (jako hamburgery atp.), můžete zahánět i váš duševní hlad s duševně nezdravým nekvalitním jídlem. Zaháníme náš pocit hladu, aniž bychom tím dodávali našemu tělu nutriční hodnotu, kterou potřebuje a o kterou si tím říká. Zbavujeme se pocitu nudy, aniž bychom dovolili dosáhnout jejího skutečného záměru, čímž je vést nás k poznání, růst našeho charakteru a celkový osobní rozvoj.

Abychom tomu přitížili, žijeme ve světě, který se snaží eliminovat jakýkoli pocit nudy, aniž by tím jakkoli vyživoval naši mysl. Internet, 24 hodinová kabelová televize, mobily, herní konzole, emaily, iPody, to jsou všechno způsoby, jak být neustále připojený, komunikující a zabavený lidmi a médii.

Je to jako bychom žili ve světě, kde by byly všude plné mísy hamburgerů. Každý bez přestání nějaký žvýká. Máte trošku hlad? Naberte si, co hrdlo ráčí! Je tu vždy mísa kousek vedle tebe. Ve skutečnosti, nikdy nebudeš mít opravdový hlad na nějaké kvalitní a dobré jídlo, protože pořád jíš jen hamburgery.

Můžeš se smát, jak směšně tohle zní. Nakonec, rodiče nás nikdy nenechají jíst jen hamburgery, a i tak bychom to nejspíš nedělali. Všichni víme, že ruinování našich chutí na to co je dobré, hodnotné a zdravé je bláznovství. A přesto neustále ničíme apetit naší mysli tím, že ji sytíme tím nezdravým a bezcenným. Jeden z důvodů, proč se nikdy nedostaneme k nějakým dobrým a důležitým projektům a proč nezačneme dělat něco doopravdy smysluplného, je, že nikdy nedovolíme naší mysli, aby se stala natolik hladovou, aby si takové věci doopravdy mohla užít. Jen ji krmíme hamburgery.

Naše chutě se přizpůsobují tomu, co nejčastěji jíme. Pokud budeme celý život pít kolu, když máme žízeň, čím ji budeme chtít zahnat, až ji budeme příště mít? Na co budeme mít chuť? Na kolu. A když jíme pořád jen hamburgery, co si dáme, až budeme mít hlad? Zajdeme na hamburger. Stejně tak, pokud vždycky, když se nudíme, tak jdeme surfovat po internetu, co příště budeme chtít dělat, až se budeme nudit? Surfovat po internetu.

Připadá vám ještě zvláštní, že trávíte na internetu tolik času? Když jsme na internetu, tak tím jen zaháníme pocit nudy. Ale to naši mysl ještě víc utvrdí v pocitu, že se nudí, a my budeme na internetu surfovat déle, a možná i na „zajímavější” stránky. Tím si ale průběžně ničíme naši chuť dělat cokoli jiného. V tu chvíli se nám zdá trávení času s lidmi nudné, čtení uspávající a cokoliv pozbývá barev a smyslu.

To volá po akci! Je to zároveň krize a zároveň i příležitost. Krize, protože nemůžeme věčně krmit svoji mysl nezdravým jídlem. Prvním krokem může být, že si uvědomíme, čím svoji mysl krmíme. Když se na pár minut zastavíme a zamyslíme se, co vlastně naši mysl doopravdy nasytí. Co nám dodá potřebné vitamíny pro život. A když začneme svoji stravu hlídat, tak se bude zlepšovat i naše chuť na věci, které myslí prospívají a posilují ji. Čím více to tak budeme dělat, tím více si budeme užívat našeho růstu a tím více skvělých věcí nakonec dosáhneme.

Takže, co používáte na zahnání nudy? Nejprve si to uvědomte. Sepište si na papír 5-10 věcí, kterými trávíte nejvíc času. Potom je ohodnoťte body od 1 do 10, které věci jsou opravdu hodnotné (například 1 pro hraní na počítači, 10 pro cvičení na piano nebo posilování). A potom se podívejte, kterými věcmi trávíte nejvíc času. Nakonec si sepište co nejvíc věcí, které pro vás budou mít hodnotu vyšší než 7. A když se příště budete nudit a bude se vám chtít zase čas utratit něčím bezcenným, vydržte chvilku a počkejte, až se budete nudit opravdu pořádně. A až to nepůjde vydžet, zkuste dělat něco, na co jste si dosud neudělali čas. Něco z vašeho seznamu „kvalitní duševní stravy“. Může to být dokončení nějakého projektu, přečtení skvělé knížky, zorganizování nějaké aktivity se sourozenci nebo kamarády nebo třeba trénování hry na nástroj. Jen se ubezpečte, že to není něco, co je moc jednoduché a že to bude mít v budoucnu nějaký přínos. A napište mi určitě nějaký komentář ;-)